07.09. 2015 r. o godz. 15:30
Problemy zdrowotne po 60 r. ż.: choroby i ich leczenie
Tematyka wykładu:
- najczęściej występujące schorzenia i przewlekłe dolegliwości osób starszych
- sposoby zapobiegania chorobom i sposoby ich leczenia
- czym zajmuje się geriatria - kiedy warto skorzystać z pomocy lekarza geriatry
26.09. 2015 r. o godz. 15:30
Problemy zdrowotne po 60 r. ż.: pamięć i demencja
Tematyka wykładu
- osłabienie i zaniki pamięci
- demencja, choroba Alzheimera, Parkinsona
- zmiany nastroju i depresja u osób starszych
23.10. 2015 r. o godz. 15:30
Problemy zdrowotne po 60 r. ż.: dieta osób starszych
Tematyka wykładu:
- co jeść, by zachować zdrowie
- dieta na dobrą pamięć
- wskazówki żywieniowe pomocne w dolegliwościach i chorobach wieku podeszłego
- wskazówki dotyczące łączenia leków i pokarmów
Wykłady poprowadzi pani dr Agnieszka Neumann-Podczaska, farmakoterapeuta, geriatra, adiunkt w Katedrze Geriatrii i Gerontologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Program Blisko Bliskich współfinansowany jest ze środków Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Informacje i zapisy
Tel. 792 765 779 oraz 792 765 603
zapisy@syntonia.org.pl
www.syntonia.org.pl
ODŻYWIANIE DLA SENIORÓW PRZY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****
OdpowiedzUsuń1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.
2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.
P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.
4. Wykluczamy jednak z menu (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.
5. Zalecane w racjonalnym odżywianiu mamy natomiast (energetyczne):
ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.